Barion Pixel

Van különbség a magyar és az import étkezési paprika C-vitamin tartalma között!

Egy tudományos összehasonlító elemzés alapján nem is kevés!
Prof. Dr. Helyes Lajos MTA doktora, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
tanára, EDHT elnöke a szentes és környéki, és az import étkezési paprika C-vitamin és beltartalmát hasonlítja össze. A hazai mintákat a laboratóriumi vizsgálatokhoz az Árpád-Agrár Zrt. üvegházaiból vette. Az előzetes mérések szignifikáns különbséget mutatnak, ez alapján még a 40 éves üvegházból származó étkezési paprika C-vitamin tartalma is 45%-al magasabb az importnál.

Amit itt szüretelnek, az 24 órán belül már elérhető a fogyasztók számára, ami távolról érkezik, arról nem tudjuk, hogy mikor szedték, de azt már igen, hogy az elemzéshez vett import paprika kevesebb C-vitamint tartalmaz.

A távolság miatti, napokon és vélhetően heteken át tartó szállítás, a tárolás és raktározás ideje alatt csökkenhet a C-vitamin tartalom, amire az emberi szervezetnek a napi táplálkozás során igen nagy szüksége van.

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos és biokémikus szerint: „Az leszel, amit eszel!”

Kijelentése hosszú időre meghatározza az emberi szervezet egyik legfontosabb szükségletét, amely nem más, mint a C-vitamin. Ennek beviteléhez elég, ha naponta egy db paprikát, lényegében a legtöbb C-vitamint tartalmazó zöldséget fogyasztunk.

Szent-Györgyi professzor az aszkorbinsavnak nevezett bioaktív anyagot a magyar paprikából kristályosította ki nagy mennyiségben és C-vitaminnak nevezte el, amely először 1934-ben volt olvasható a Biocemistry tudományos folyóiratban.

A C-vitamin jótékony hatásai sokak számára közismertek: fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát és fokozza a működésüket. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek tüneteit. Az újabb kutatások szerint erős antioxidáns hatásánál fogva semlegesíti a szabad gyököket, így védi a szervezetet a rákkeltő anyagok káros hatásaitól. A napi szükséglet minimuma a WHO szerint 60 mg, azonban a környezeti stressz hatások, a dohányzás, lázzal járó betegségek, a fizikai munka végzése, a magasabb életkor, jelentős mértékben növelik a szükséges adag mértékét.

A friss paprika 100 g termése a termesztés körülményeitől, fajtától és az érettségétől függően 80-250 mg C-vitamint tartalmaz, amely önmagában fedezi a napi szükségletet (RDA 80 mg). Ez a koncentráció, a zöldségfajok között kiemelkedő értéknek számít.

Forrás: Árpád-Agrár Zrt.
Fotó: Arany Sándor Gábor

Megosztáshoz kattintson a Facebook logóra

2021-04-21T10:30:00+00:002021.04.21.|

Cím

Go to Top